RESPECT - sensibilisering voor gemeentediensten

Impro-Labo® - Interactief Theater

Deze sessie is volzet. Bij inschrijving komt u op de wachtlijst.


 • Datum: 27 Sep 2017
 • Van: 09:30
 • Tot: 11:30
 • Locatie: Gent
RESPECT - sensibilisering voor gemeentediensten Echte straatridders zijn het, ze trekken er elke dag op uit gewapend met kar, bezem, vuilniswagen en schoonmaakkar, snoeischaar, verf-en wc-borstel om de strijd met het verval aan te gaan. Dank zij hen is hun stad of gemeente ook een leefbare plek.

Maar hoe bereik je zo’n diverse groep arbeiders uit verschillende stadsdiensten zoals stadsreiniging, schoonmaak, logistiek, gebouwenbeheer, gemeenschapswacht, sportbeheer, groenbeheer, rioolbeheer, ... rond een gevoelig thema zoals RESPECT ?

Een opleiding in de vorm van een theatervoorstelling


Klein Barnum biedt als oplossing een interactief theaterprogramma, op de leest gesneden van een typische gemeentelijke werking. Deze voorstelling groeide uit praktijkvoorbeelden van de steden Antwerpen en Leuven. Klein Barnum ontwikkelde voor beiden een sensibiliserend programma rond RESPECT en KLANTGERICHTHEID, zowel naar de burger, als naar de onderlinge samenwerking.

De polsslag van een kritisch publiek


Wij werden gewaarschuwd, dit publiek kan kritisch zijn, direct reageren, en meteen zijn goed- of afkeuring laten blijken. Onze eerste focus is dan ook om hun acceptatie te verdienen. Dat doen we door in sketches begrip te tonen voor de moeilijkheden en spanningsvelden die zij ervaren in hun omgang met de (soms erg onredelijke) burger. We ontrafelen op een plastische manier hoe de menselijke psyché functioneert, en creëren het inzicht dat verharde stellingen een spiraal van onbegrip en conflict opleveren.

Hoe kunnen ze ‘de strijd’ winnen met de burger?


We testen op het toneel het effect van gebruikelijke strategieën door ze los te laten op herkenbare situaties. Uiteindelijk blijkt de slimste strategie teneinde zelf meer respect te verkrijgen, een empathische en niet-veroordelende aanpak te zijn. Dat je daarmee ook zelf respect toont, is een aangenaam nevenverschijnsel.

Respect tussen collega’s


Nu er een consensus is over een effectieve omgang met lastige burgers, leggen we de link naar de onderlinge samenwerking. Ook daar zijn er spanningsvelden, niet in het minst omdat veel verschillende individuen er samenwerken, elk met hun cultuur en visie. In dit hoofdstuk tonen we hoe je met grotendeels dezelfde manier van omgaan, dezelfde strategie, kunt helpen bouwen aan een respectvolle en collegiale sfeer.

Reacties

"Wij hebben zeer genoten van uw voorstelling en wensen ze dan ook hoog te waarderen met een 8, vooral de mate dat er interactie was met de arbeiders was fantastisch. - Antwerpen
"Hartelijk dank voor jullie voorstelling! We vonden het toneel echt knap gebracht! Ondertussen hebben we de evaluaties doorgenomen. De meeste arbeiders vonden de voorstelling de moeite waard en hebben ervan genoten. - Leuven
 • Gratis, mits inschrijving
  Enkel voor HR- en opleidingsverantwoordelijken
  Maximum 2 personen

 • Operationele medewerkers van stadsdiensten
 • Ontvangst met koffie en thee om 09:00
  Voorstelling 09:30 - 11:00
  Q&A: 11:00 Einde: 11:30

  Adres: Dok Noord 4 C /001, 9000 Gent
  PARKING: Sassevaartstraat 43, 9000 Gent